|
Busuioc
|
|
|
|
Este o planta anuala, exigenta la caldura, lumina si apa. Se poate cultiva si in ghivece pe pervazul din bucatarie. Este folosit de minune la mancarurile cu rosii, salate,proaspat sau congelat. Busuiocul linisteste crampele, este antiseptic si tonic. |
|
|
|
|
|
|
Chimen Dulce
|
|
|
Este o planta erbacee perena, exigenta la caldura. Germinatia boabelor incepe de la 6-8 grade, iar temperatura optima pentru germinatie este in jur de 15 grade. Feniculul la gust si la miros seamana cu anason. Calmeaza durerile abdominale, reduce spasmele digestive si balonarile prin evacuarea gazelor intestinale. |
|
|
|
Cimbru de cultura
|
|
|
|
Cimbrul de cultura este un arbust sensibil la insuficienta luminii si a caldurii, dar rezistent la seceta. Planta se dezvolta incet asfel trebuie cultivat prin rasad. Cele mai aromate frunze se recolteaza atunci cand plantele au inceput sa infloreasca. E un condiment potrivit pentru fripturi, mancaruri de legume. Este un bun calmant pentru tuse, are efect antiseptic, antibacterian, fungicid. |
|
|
|
|
|
|
Coriandru
|
|
|
Este o planta anuala cu germinatie lunga si perioada vegetatie scurta. Fructele recoltam la maturitate totala, cand au culoarea de galben-brun inchis, de 2-3 ori pe an. Este potrivit pentru mancaruri cu varza, fripturi,umpluturi. Calmeaza durerile abdominale, reducand spasmele digestive, balonarile si usurand evacuarea gazelor intestinale. |
|
|
|
Creson
|
|
|
|
Cresonul este o planta erbacee legumicola anuala cu flori albe mici. Se poate cultiva si in ghivece pe pervazul din bucatarie. Perioada de germinatie este foarte scurta ,la 10 zile dupa semanare, au inaltime de 6-8 cm, deja se poate recolta. Frunzele se folosesc in stare proaspata, au gust interesant, iute. E o sursa suplimentara de vitamine. Frunzele cresonului sunt intrebuintate ca salata sau condiment pentru mancaruri cu carne. |
|
|
|
|
|
|
Leustean
|
|
|
Este o planta perena, care nu este deloc pretentioasa, rezista atat la calduri excesive cat si la ingheturi. se inmulteste prin divizarea tufei. Leusteanul este mai mult decat un simplu zarzavat pentru supe si ciorbe(nici o ciorba fara leustean), poate fi folosit si in tratamentul bolilor infectioase. |
|
|
|
Levantica
|
|
|
|
Levantica se foloseste atat in medicina naturista cat si in arta culinara sau cea ornamentala. Mirosul deosebit si aspectul sau placut au inspirat multi scriitori si astfel a devenit laitmotivul literar al iubirii. |
|
|
|
|
|
|
Maghiran
|
|
|
Este o planta anuala exigenta la caldura, lumina si apa. Perioada de germinatie este de 3-4 saptamani, astfel recomandam cultivarea prin rasad. Se poate planta si in ghivece. Este un condiment potrivit pentru supe, fripturi,mancaruri de legume. Este rocomandat pentru tratarea afectiunilor aparatului digestiv. |
|
|
|
Marar
|
|
|
|
Este o planta anuala erbacee ,care prefera locurile insotie ,calde. Mararul este de neinlocuit, conferind salatelor de crudati(mai ales a celei de castraveti, precum si preparatelor din carne o aroma deosebita. Are efect antispasmodic, protejeaza contra unor probleme digestive precum indigestia si balonarea. |
|
|
|
|
|
|
Menta
|
|
|
Meanta este o planta perena, rezistenta, care se raspandeste repede. Partile aeriene ale mentei, recoltate in timpul infloririi, contin 0,3-0,5% ulei volatil, iar frunzele 1-2% ulei volatil cu compozitie chimica diferita in functie de provenienta. Frunzele mai contin cantitati apreciabile de tanin, acizi organici, vitamina C, saruri minerale si substante antibiotice etc. |
|
|
|
Oregano
|
|
|
|
Este o planta perena exigenta la caldura si lumina, rezistenta la seceta. Se cultiva prin rasad cu plantare vara. Se poate planta si in ghivece. Felul de mancare cel mai bine asociat cu oregano este pizza ,o combinatie buna si cu rosii, legume fierte si fripte, carne. Consumul de oregano ajuta la digestie si are efect antiseptic. |
|
|
|
|
|
|
Roinita
|
|
|
Roinita este o planta perena. Creste in tufe dense, este exigenta la lumina, dar rezistenta la seceta. Se poate semana si toamna. Este posibila inmultirea prin divizarea tufelor. Prima iarna planta trebuie acoperita. Din cauza gustului proaspat de lamaie e excelent pentru salate, tocanite si fripturi. Are efect calmant, linistete crampele, combate insomnia. |
|
|
|
Rozmarin
|
|
|
|
Aceasta planta nu este folosita numai in bucatarie, ci este utilizata si ca remediu natural impotriva racelii, durerilor de cap sau problemelor psihice (a avut rezultate inclusiv in tratamentul bolii Alzheimer). Este bogat in fier, calciu, vitamina B6 si antioxidanti, fapt care il recomanda drept ajutator al memoriei si in prevenirea cancerului. Are insa si proprietati cosmetice, uleiul de rozmarin fiind folosit in sampoane pentru parul deteriorat .
|
|
|
|
|
|
|
Salvie
|
|
|
Salvia este o planta perena. Recomandam cultivarea prin rasad, cu plantare la sfarsitul lui octombrie si inmultirea prin divizarea radacinelor. Pe parculsul iernii planta trebuie acoperita. Salvia are o aroma puternica, usor amaruie, fiind folosita la fripturile de miel, gasca sau vitel. Ceaiul de salvie fortificata intregul organism. |
|
|
|
Tarhon
|
|
|
|
Este o planta erbacee perena. Pentru a cultiva tarhonul in gradina, alegeti un loc insorit si udati destul de des. Se inmulteste prin butasi sau prin despartirea tufei. Parfumul bogat si placut al tarhonului il face sa fie un adaos minunat la felurile delicate cu pui, la sosurile de samanta, maioneza sau ciuperci. Cel mai des insa se foloseste la salate. In farmacia naturista este utilizat indeosebi in tratarea unor afectiuni ale rinichilor, ficatului si stomacului. |
|
|
|