Cum se cultiva legumele in solarii sau sera

Totul începe cu o bază genetică de încredere şi certificată. Seminţele de legume profesionale va asigură un randament care face să merite toată munca dvs. de-a lungul sezonului.
Este necesar ca pământul din solar să se încălzească aproximativ 10-15 zile înainte de începerea răsadului. Pentru aceasta este recomandat să se monteze/acopere cu folie, după care se poate începe procedura de mărunţire si prelucrare a solului în straturi, ierbicidare etc.

Plantarea răsadurilor în solar se face după regulile următoare:
- la roşii 20 – 25 martie,
- 5 – 15 aprilie la ardei,
- 1 – 15 aprilie la vinete.

Temperatura în sol, la adâncimea de plantare, să nu fie mai mică de 10-12 grade Celsius. Făcând o selecţie pentru plantare trebuie să alegeţi în final doar răsaduri viguroase, sănătoase, produse în ghivece sau cuiburi nutritive. Înainte de plantare, răsadurile se udă şi se tratează contra dăunătorilor.

Munca în solar
Este recomandat să afânaţi solul cu o mini-praşilă, prima oară la 10-12 zile de la plantare, apoi la 2 săptămâni. Pentru un sol productiv, fertilizarea se face uniform, în apropierea rândurilor, încorporând îngrăşământul în sol odată cu praşilele.
Ca regulă permanentă, trebuie să supervizaţi evoluţia plantelor şi să replantaţi acolo unde nu s-au prins de prima dată.
Legumele se irigă în funcţie de cultură, de obicei între rânduri, aducând apa pe şanturi dar şi irigarea “la picătură” este o practică de succes în legumicultură.

Este recomandat să menţineţi sub control temperatura şi umiditatea, realizată prin aerisirea solarului şi irigare corectă. Aerisirea se face prin deschiderea uşilor din capete, sau prin ridicarea foliei la mijlocul solarului în zilele foarte călduroase.
Dacă nu se respectă aceste condiţii, apar bolile la plante şi cultura poate fi periclitată. Combaterea bolilor se face prin măsuri de igienă a culturii (îndepărtarea plantelor bolnave) şi diverse tratamente fito-sanitare.

Lucrări speciale:
La roşii:
- susţinerea plantelor pe sârme sau sfori cât mai din timp (20 zile de la plantare);
- copilitul;
- cârnitul plantei la 3-4 inflorescenţe pentru culturile extratimpurii şi 8-10 inflorescenţe pentru culturile prelungite;
- defolierea frunzelor de la bază, imediat după plantare, şi a celor îngălbenite.
La ardei:
- lucrări de formare a tufei, lăsând 3-4 ramificaţii;
- lăstarii de rod se lasă în exterior şi se ciupesc la 1-2 flori, iar lăstarii interiori şi cei sterili se suprimă;
- cârnitul vârfului lăstarilor la 2 frunze deasupra ultimului fruct;
- defolierea frunzelor bătrâne.
La vinete:
- ciupirea lăstarilor până la apariţia primelor flori;
- se lasă 1-3 copili care se cârnesc după 2-3 fructe;
- dacă apar mai multe flori la un loc se răresc, lăsând numai una;
- se defoliază frunzele de la bază şi cele care umbresc florile.

Acest articol a fost publicat in duminică, 5 decembrie 2010 si este incadrat ca Sfaturi.
Etichete: , , .

12 Comentarii

 1. vasi spune:

  Foarte bun articolul, chiar am invatat ceva din el.
  Nu am stiut ca la ardei se face coroana, dar imi pare bine ca am aflat.
  Dar plantarea in solar atat de devreme la ardei si vinete, se face chiar daca solarul nu este incalzit?

  1 ianuarie 2011 08:28:12
 2. Florida Holding spune:

  Pentru solarul neincalzit se recomanda plantarea timpurie in alveole sau rasadnite unde temperatura constanta sa fie 15-20 grade. Replantarea lor in solar se face atunci cand se indeplinesc aceleeasi conditii de temperatura.

  7 ianuarie 2011 11:10:35
 3. maria spune:

  Dar pentru solarul din policarbonat cand as putea sa cultiv rasadurile?nu are incalzire, dar este foarte bine izolat,anul trecut mi-am facut eu rasaduri de rosii si ardei si l-am plantat in aprilie pe 26 ,am avut rosii si ardei pana in noiembrie.

  8 februarie 2011 01:55:44
 4. Moraru Emanoil spune:

  Doresc mai multe detalii in legatura cu principalele caracteristici ale unui solar si conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un solar.

  14 februarie 2011 04:23:52
 5. stefan spune:

  achizitionez 6 buc solarii de 8mX30m cu perete dublu de folie , ce ma sfatuiti sa cultiv in ele sa fie mai profitabil ,,am sistem de irigare prin picurare si aspresoare … astept un sfat , un raspuns si de unde achizitionez radaruriile si cum pregatesc terenu inainte de a planta ..MULTUMESC

  17 februarie 2011 07:42:33
 6. stefan/Constanta spune:

  apropo ce rol are folia neagra gaurita si pe ce pot urca rosiile exista ceva special ?

  17 februarie 2011 07:44:54
 7. Florentina Dobre spune:

  Am semanat ardei Apollo F1, si as dori cateva informatii in legatura cu el , daca se poate. La cat timp dupa rasarire se planteaza in solar si ce fel de ingrasaminte pot folosi, incepand de cand a rasarit ( pentru o crestere mai rapida).
  Multumesc.

  22 februarie 2011 03:22:45
 8. Florida Holding spune:

  Folia de mulcire neagra se utilizeaza pentru eliminarea buruienilor si insectelor daunatoare culturilor. Totodata prin folosirea ei se împiedică formarea crustei, se menţine umiditatea în sol si permite încălzirea mai rapidă a solului, determină îmbunătăţirea regimului de aer si a porozităţii solului, evită murdărirea părţilor comestibile în contact cu solul, influenţând favorabil producţia, precocitatea si calitatea acesteia.

  Rosiile pot fi sustinute cu sfoara de palisare si inele speciale de prindere.

  28 februarie 2011 12:50:52
 9. Florida Holding spune:

  La Apollo F1 si in general la orice ardei, varsta inainte de plantare trebuie sa fie in jur de 50 zile, limita maxima 60 zile; atat pentru culturi in camp cat si in spatii protejate. Ingrasamintele folosite se administreaza dupa fenofaze (stadiul de dezv. al plantei). Astfel in stadiul de rasad se pot administra ingrasaminte complexe si cu un procent mai mare de fosfor (P), element ce ajuta la dezvoltarea sistemului radicular. Dupa plantare se pot aplica ingrasaminte echilibrate, dar cu un procent mai mare de azot (N), pentru dezvoltarea vegetativa. E bine sa se administreze si Calciu in timpul fructificarii si potasiu (K), elemente care ajuta la fermitatea si la pastrarea fructelor pe o perioada mai indelungata. Inainte de plantare e bine a se face o fertilizare de baza cu ingrasaminte complexe, respectiv gunoi de grajd.

  5 martie 2011 12:11:58
 10. cismas dan spune:

  Ce parere aveti de complexul 20-20-20 la ardei.

  14 martie 2011 04:31:31
 11. florentina spune:

  cultiv vara foarte multe rosii si dupa ce incep caldurile, foarte multe flori nu leaga cu ce trebuie sa le stropesc?aceeasi problema am si la ardei in solari.

  27 decembrie 2012 03:09:32
 12. Florida Holding spune:

  La temperaturi mari in solar peste 30 grade plantele (avorteaza ) florile, acestea se usuca si cad, indicat este sa deschideti peretii laterali ai solarului pentru a mentine o temperatura constanta. Pentru a va prezenta o solutie completa as dori sa imi dati toate datele ( suprafata cultivata, soiuri, cu ce a-ati stropit, etc. ) pe mail florida.h@gmail.com sau la tel. 0722592106,0742911765

  27 decembrie 2012 04:03:16

Comenteaza
9 − 2 =